Afla toate noutatile!
Aboneaza-te la newsletter!

Adresa e-mail
dezabonare

De la Botosani la Bucuresti, pentru a deveni CEO

22 Aprilie 2014
    

Doina Vornicu s-a alaturat Grupului CEZ in Romania din octombrie 2006, ca Director Proiect Mentenanta, pentru ca incepand cu luna iulie 2009 sa devina Directorul General al CEZ Distributie. A fost prima femeie Director tehnic la IRE Botosani, promovata la Bucuresti de un barbat.

Pentru Doina Vornicu alegerea meseriei, respectiv Facultatea de Energetica – Universitatea din Iasi, absolvita in 1985, este o decizie care a aparut in cadrul unor discutii cu tatal sau, cand, copil fiind, era hotarata „sa salveze omenirea si avea nevoie de indrumare ca sa inteleaga cum poate reusi”. „Mi se parea fascinant acel buton al intrerupatorului electric, care, apasat de mana mea, inunda incaperea de lumina... Am inteles ca energia este meseria viitorului si am hotarat sa merg pe aceasta cale. Nu mi-am pus intrebarea daca este o meserie pentru barbati sau pentru femei. Am fost invatata ca suntem egali”, spune Doina Vornicu.

A absolvit Facultatea de Energetica la Iasi, apoi a fost inginer stagiar la IEIRIEDEET Botosani, urmand, intr-o maniera mai concreta si mai pamanteana un vis din copilarie. Ceea ce a urmat a fost ca intr-un carusel: finalizarea electrificarilor, modernizarea instalatiilor si a retelelor electrice, investitii in CET Botosani. La 31 ani era director de investitii, apoi director de furnizarea energiei electrice, apoi director general.

S-a gandit ca intr-o astfel de pozitie, ingineria nu mai era suficienta si trebuia sa invete sa conduca oameni si procese. Asa ca a inceput sa invete Management: mai intai Diploma in Management in anul 2000, apoi programul de MBA la Open Business School din Londra, prin CODECS.

Anul 2002 a adus o noua provocare, respectiv functia de Director la Directia Generala de Control la Electrica SA, si mutarea de la Botosani la Bucuresti. „In 2006 m-am alaturat echipei Transelectrica, pentru a gestiona probleme de Relatii internationale si Consultanta, unde am avut privilegiul sa lucrez alaturi de o echipa de exceptie, iar din octombrie 2006 lucrez, creez si visez alaturi de echipa CEZ in Romania”, spune Doina Vornicu.

Parcursul profesional in CEZ a insemnat din nou invatare si folosirea expertizei profesionale intr-un nou model de business, corporate: management de proiect, management de risc, administrator la primul si cel mai mare proiect eolian din Romania, iar din 2009 CEO la CEZ Distributie, compania care presteaza servicii de distributie a energiei electrice in sapte judete din regiunile Oltenia si Muntenia.
Este o femeie manager intr-o lume inca dominata de barbati, dar trendul arata ca din ce in ce mai multe femei manager se implica in business, in pozitii de top. „Increderea generala a societatii a crescut in femeile manager, deoarece au aratat ca sunt in stare sa livreze rezultate deosebite, ca au curaj si initiativa si, mai ales, ca au reale calitati de leadership”, spune Doina Vornicu.

Ati fost prima femeie director tehnic la IRE Botosani. Cum va amintiti experienta acelor ani?

Intr-o companie judeteana dintr-un colt de tara, cu inaintasi de vaza ai electrificarii Romaniei, cu traditii statuate de mandrii locale care au accedat pana la functii ministeriale, un director sparge tiparele si trimite la concurs (care avea loc la Centrala Industriala de Retele Electrice Bucuresti) o tanara femeie: sa se bata si, daca merita, sa si castige. Imi doream pozitia respectiva, stiam ca pot sa fac multe lucruri bune, simteam ca am potential, dar incurajarea adevarata am primit-o de la directorul meu.

Ati ajuns la Bucuresti promovata de un barbat. Ce alti oameni v-au sprijinit in cariera?

In anul 2002, Directorul General al Electrica SA la acea vreme a considerat ca pot aduce valoare adaugata echipei sale si, iata-ma luand calea Bucurestiului pentru doi ani, care nu s-au incheiat nici astazi…
Multi oameni m-au sprijinit in cariera: colegi, manageri, prieteni, specialisti, parteneri, dar sprijinul cel mai important, constant si fara echivoc, a venit din partea familiei mele. Nu as fi putut avea forta si dedicarea necesara daca nu as fi avut de partea mea suportul familiei! M-am straduit mereu sa nu dezamagesc pe cei care au avut incredere in mine si m-am straduit, de asemenea, sa construiesc poduri intre oameni.

Cum ati impacat viata personala cu cea profesionala?

Am avut noroc de la cer la pamant! Familia mea a fost promotorul si sustinatorul cel mai fervent al ideilor mele. Sotul meu este inginer energetic, mi-a fost coleg de facultate si de grupa. Am invatat impreuna si, de cele mai multe ori a fost „arma mea secreta”. Din timpul familiei mele am rupt pentru a invata, pentru a ma perfectiona, pentru a avansa in cariera. Viata personala a fost cumva subordonata vietii profesionale , dar nu avem regrete. Iubim amandoi aceasta meserie, iar fiica noastra, cu toate ca nu este inginer, construieste deja un business in energie.


Sursa: www.cariereonline.ro