Manualul trainerului profesionist

    

Nineta Ceaus, absolventa MBA Open University Business School, recomanda "Manualul trainerului profesionist" - Robert H. Vaughn si "Programarea si livrarea programelor de training" - David Simmonds.

Cand m-am hotarat sa accept provocarea de a vorbi despre o carte din editura CODECS pe care am citit-o, mi-a fost destul de greu sa aleg si sa ma gandesc ce anume ar interesa pe cel care citeste aceste randuri. Asa ca am ales sa fac, asa cum mi-ar placea mie sa aud/sa citesc.

Adica am rezolvat dilema astfel: voi vorbi despre doua carti, in sectiune si cu comparatiile pe care le-am vazut eu la momentul lecturii lor.

Am ales, “Manualul Trainerului Profesionist” de Robert H. Vaughn si “Programarea si livrarea programelor de training” de David Simmonds. De ce le-am ales pe acestea? Pentru ca fac parte dintre putinele carti scrise in limba romana si care vizeaza acest domeniu, si care, bazandu-se pe cunostinte si experienta europeana, se aplica 1:1 la piata de training romaneasca.
Sunt carti care ajuta atat in dezvoltarea celor care vor se devina, sau sunt déjà traineri, dar si celor care sunt de partea “clientului”, adica in companiile beneficiare ale trainingului, in zona de management de training.

Daca “Manualul Trainerului Profesionist” porneste “aventura” cu cateva pagini adresate ideii de Cine este un trainer? Ce face el? Si ce ar trebui sa faca?, “Programarea si livrarea programelor de training”, se intituleaza singur “un bufet suedez pe toate gusturile”, in care antreul este pe baza de context organizational si mediu de afaceri. In orice ordine ai alege sa le citesti, ti le recomand pe amandoua, pentru ca se completeaza; stilul nuvelistic al uneia, te ajuta sa parcurgi stilul mai didactic al celeilalte.

“Manualul Trainerului Profesionist” sintetizeaza cam toate informatile pe care trebuie sa le stii, atunci cand faci parte din domeniul trainingului, intr-un mod sistematic, folosind tabele, modele de planuri de instruire, diagrame tip algoritm. Este o carte pe care o citesti si esti update cu informatia pe procesul de instruire.

“Programarea si livrarea programelor de training”, in schimb, este una din acele carti pe care o scoti din sertar de cate ori esti in impas si nu mai ai idei. Este plina de exemple (Fise de plan de invatare, Chestionar de autoevaluare a trainerului,Fisa sesiuni de mentoring etc). Poate fi folosita ca material atunci cand ai de conceput sesiuni de training. Personal mi-au placut mult “Pauza de gandire” care te indeamna la reflective si gasire de solutii inovative, Rezumatul si Intrebarile de la finalul fiecarui capitol, care inchideau rotund materialul si, de ce nu, ciclul invatarii.
Prefata cartii “Manualul Trainerului Profesionist” este semnata de Marian Stas si cea a “Programarii si livrarii programelor de training”de catre Roxana Mocanu, pe care ii salut cu admiratie.

Cartile “Manualul Trainerului Profesionist” de Robert H. Vaughn si “Programarea si livrarea programelor de training” de David Simmonds sunt oferite in Romania in exclusivitate de Editura CODECS si pot fi comandate online, accesand site-ul librariei virtuale CODECS https://www.codecs.ro/librarie/manualul-trainerului-profesionist respectiv https://www.codecs.ro/librarie/proiectarea-si-livrarea-programelor-de-training-