LEAN SIX SIGMA | Fundamente si avantaje pentru cariera ta

21 Februarie 2020
    

Traim intr-o lume a afacerilor in care competitia nu a fost niciodata mai mare si mai dificila. Nu ca ar mai fi nevoie sa vi se spuna asta pentru ca o traiti zi de zi. Insa, ca urmare a acestei situatii, o intrebare esentiala se impune: Ce facem?! Mai precis, CE si CUM facem pentru a ramane competitivi, pentru a ne imbunatati permanent si extrem de eficient munca si a ramane relevanti pe piata, atat la nivel individual, cat si organizational?
Noi va propunem o solutie adoptata de aproape toate industriile, aplicata si dezvoltata cu rezultate uimitoare de marile companii ale lumii. Si, anume, Lean Six Sigma.

Ce este si ce presupune LEAN SIX SIGMA?
Pentru inceput, este necesar de stiut ca Lean Six Sigma reprezinta o metodologie de imbunatatire continua a proceselor formata din reuniunea a 2 metodologii:
Six Sigma ajuta si contribuie la reducerea variatiilor in cadrul unui proces, eliminand erorile care pot conduce la defecte sau disfunctionalitati in ceea ce priveste un serviciu sau un produs. Termenul de "Six Sigma" face referire la atingerea unui status in care exista 3,4 defecte pentru fiecare un milion de oportunitati.
In schimb, Lean ofera acele instrumente si tehnici care se concentreaza pe eliminarea pierderilor. Prin urmare, fiecare aspect al unei operatiuni este analizat si considerat in detaliu cu procese aducatoare de valoare si separate de acelea care nu aduc valoare si care nu servesc utilizatorul final sau clientul.
Atat Six Sigma, cat si Lean presupun si ofera numeroase instrumente si tehnici care se pot desfasura si aplica pentru a atinge scopul unui proiect.
Lean preia acele strategii fundamentale ale Six Sigma pentru eficientizarea proceselor de afaceri, aplicandu-le alaturi de strategiile proprii ale productiei unui serviciu sau produs. Rezultatul constituie un sistem hibridizat, in asa fel incat toate aspectele unei afaceri sa functioneze mai eficient cu o rentabilitate crescuta.
Pe scurt...

Six Sigma:

Scopul sau este de a reduce variatiile si a promova consecventa pentru ca procesele consecvente conduc la reducerea erorilor. De aceea:
  • examineaza toate procesele de business pentru a elimina variatiile si redundantele care ar putea contribui la disfunctionalitatile sau defectele produsului final
  • foloseste rezultate masurabile pentru a ghida ajustarile proceselor
  • este aplicabil tuturor proceselor generale de afaceri si implica toti angajatii pe o dinamica de tipul de sus in jos si de jos in sus pentru a conduce la schimbarile necesare.
  • are 2 metode fundamentale care ofera ii confera structura, si anume:
DMAIC – aceasta metoda este folosita pentru a identifica si corecta erorile in operatiunile existente si presupune definire, masurare, analiza, imbunatatire si control. si DMADV – este folosita pentru a crea noi procese, produse si servicii si presupune definire, masurare, analiza, design si verificare.

Sistemul de centuri (belt) Lean Six Sigma:

Fiecare dintre centurile SIx Sigma este sinonima unui nivel de cunoastere, competenta si abilitate pe care o persoana le detine atat in ceea ce priveste intelegerea Six Sigma, precum si aplicarea acestei metodologii la nivel cat se poate de practic, dupa cum urmeaza:
  • Centura alba | White Belt- este nivelul de baza si ofera fundamentele de cunoastere si intelegere.
  • Centura galbena | Yellow Belt - cei care ajung la acest nivel pot face parte din echipele de proiect si isi aduc contributia prin revizuirea imbunatatirilor proceselor care sustin proiectul.
  • Centura verde | Green Belt - este cel care contribuie la munca in cadrul unui proiect, contributia sa in cadrul acestuia situandu-se intre 25 si 50%, asista la colectarea datelor si la analiza proiectelor pentru detinatorii de centura neagra.
  • Centura neagra | Black Belt - sunt cei care conduc proiectele de rezolvare a problemelor, ofera training si coaching echipelor de proiect.
  • Master in centura neagra| Master Black Belt - ofera training si coaching detinatorilor de centura verde si neagra, dezvolta directii strategice si valori cheie si actioneaza ca un consultant intern al organizatiei in materie de Six Sigma. De obicei, presupune cel putin 5 ani de experienta la nivelul de centura neagra si definitivarea a celor putin 10 proiecte derulate dupa metodologia Six Sigma.

    Lean Six Sigma:

    • se concentreaza pe identificarea si eliminarea oricarei pierderi dintr-o operatiune
    • urmareste reducerea oricarui pas care nu este necesar in realizarea unui produs si care nu contribuie la profitabilitatea respectivului produs
    • foloseste rezultate masurabile pentru a ghida imbunatatirea si ajustarile proceselor
    Lean Six Sigma se poate transpune ca o serie de pasi de scurta durata cu obtinerea de rezultate imediate. Sunt 8 arii de pierderi identificate in Lean, iar aceste pierderi se regasesc in acest categorii:
    1. defecte sau erorile din procese ce conduc la produse si servicii de proasta calitate
    2. supraproductie sau efectuarea unui produs intr-un raport mai mare decat cel cerut de catre utilizatorii finali
    3. asteptare sau timpul inactiv intre doua sarcini din cadrul procesului
    4. talentul nefolosit sau neutilizarea tuturor talentelor pe care le ai in echipa
    5. excesul de inventar sau spatiul pierdut care trebuie sa adăpostească excesul de inventar
    6. transportare sau transportul fara flux conduce la pierderea timpului si a banilor
    7. actiuni inutile sau numite uneori si „miscare irosita”, se refera la angajati sau masini care trebuie sa faca actiuni de care nu beneficiaza procesul
    8. prelucrare suplimentara sau a face mai mult decat este necesar si irosirea timpului pe pasi care nu adauga valoare

    Te intereseaza sa iti dezvolti si sa iti consolidezi cariera, aprofundand aceasta metodologie? Te invitam sa beneficiezi de programele si certificarile noastre in Lean si Six Sigma! Acceseaza oferta CODECS in acest domeniu- https://www.codecs.ro/lean-six-sigma-series/ Iar daca doresti informatii suplimentare, un consultant CODECS iti sta la dispozitie la numerele de telefon 021.252.51.82/3/4 si la adresa de e-mail sales@codecs.ro.