Afla toate noutatile!
Aboneaza-te la newsletter!

Adresa e-mail
dezabonare

Ganduri despre lumea in care traim

Existenta noastra si bunul mers al lucrurilor ne-au fost tulburate in ultimele saptamani de evenimente dureroase pentru intreaga populatie a lumii: sirul de cutremure din Japonia, tsunami-ul devastator care a urmat si accidentul de la complexul nuclear Fukushima. La acestea se adauga informatia alarmanta primita din partea Organizatiei Meteorologice Mondiale referitoare la gaura din stratul de ozon care a atins un nivel record in aceasta primavara, determinata in principal de persistenta in atmosfera a substantelor nocive.
Reflectand la aceste evenimente am inteles in si mai mare masura insemnatatea tratarii in cursurile Open University, atat la nivel de Certificat Profesional, cat si de MBA a unor teme majore precum:

  • aspectele etice privind comportamentul la nivel individual si responsabilitatea sociala a organizatiilor
  • sustenabilitatea proceselor economice, din perspectiva resurselor naturale utilizate
  • schimbarile climatice determinate de activitatea oamenilor si a organizatiilor, legate direct de sustenabilitatea proceselor economice

Ideea sustenabilitatii a inceput sa capete o mare popularitate dupa publicarea lucrarilor unei comisii ONU, in raportul acesteia dat publicitatii in 1987 si intitulat "Our common future" (Viitorul nostru comun) fiind conturate ideile dezvoltarii sustenabile. Raportul defineste dezvoltarea sustenabila ca "o forma de dezvoltare care raspunde cerintelor prezentului fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile necesitati".

Ideea dezvoltarii sustenabile se bazeaza pe intelegerea faptului ca dezvoltarea economica realizata in a doua jumatate a secolului XX nu poate fi sustinuta, asa cum este, pe termen lung. De exemplu, de indata ce rezervele de carbune si petrol vor fi fost descoperite si consumate complet, nu vor mai exista altele. De indata ce padurile ecuatoriale sau cele din Romania vor fi fost defrisate, iar terenul lor spalat de ploi, alte paduri nu vor mai rasari decat dupa un mare numar de ani. Resursele ecologice si minerale de care depinde viata pe pamant incep sa dispara. Omenirea isi consuma resursele naturale mult mai repede decat se pot reface acestea. Daca ar fi sa continue un asemenea proces, in mod logic, cei din viitor vor avea la dispozitie mult mai putine resurse naturale decat avem noi in prezent, ceea ce multi considera ca e teribil de nedrept. Ceea ce-si doresc oamenii acum este imbunatatirea calitatii vietii, dar deciziile pe care le luam azi vor reduce calitatea vietii copiilor nostri si a copiilor lor. Este o nedreptate facuta de o generatie celor care o urmeaza – o nedreptate "inter-generatii". Se pare ca generatiile viitoare vor fi dezavantajate de actiunile celei de azi.

Probabil ca intrezariti deja faptul ca actiunile unor organizatii comerciale, ca si cele ale organizatiilor din sectorul public sau de voluntariat sunt strans legate de aspectele de sustenabilitate.
Putem merge si mai departe spre actiuni individuale la indemana noastra - gesturi simple care pot contribui la sustenabilitate si la ocrotirea mediului precum: mersul la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public; in loc sa circulati singur la volan spre serviciu, aranjati cu alte persoane sa va folositi in comun autoturismele; sustinerea reciclarii deseurilor la serviciu si acasa; evitarea printarii unor documente si reducerea dimensiunii celor care totusi trebuie printate, ca si copierea fata-verso; stingerea luminilor in incaperile nelocuite; s.a.m.d. Pe langa acestea, sunt si multe alte actiuni pe care le putem intreprinde astfel incat sa avem o contributie la sustenabilitatea proceselor economice, din perspectiva resurselor naturale utilizate.

Dr. Rodica Maria Radulescu
Director CODECS Business School