Afla toate noutatile!
Aboneaza-te la newsletter!

Adresa e-mail
dezabonare

#CODECtipS Training:"Sparge gheața" inedit și eficient

05 Iulie 2019
    

Indiferent de câtă experiență ai în livrarea de cursuri, acel prim moment în care te afli față în față cu participanții este, de fiecare dată, unul dintre cele mai delicate și importante momente. Chiar dacă i-ai mai întâlnit sau, în cazurile de cursuri interne, îi cunoști foarte bine.

Și, nu întâmplător, acest moment se numește ice breaker .

A-i întreba pe toți ce fac, cum se simt, cum se numesc și a-i ruga să spună câte ceva despre ei la începutul fiecărui curs nu este întotdeauna cea mai bună cale de a încuraja legătura care se poate naște fie și într-un grup de oameni care nu au interacționat prea mult până atunci. Ca să nu mai vorbim de unul dintre principiile fundamentale ale învățării și formării- adresabilitatea la specificul fiecărui cursant. De aceea, de cele mai multe ori, avem nevoie de ice breaker-e cu totul inedite.
Cele mai bune și eficiente ice breaker-e sunt acelea care au puterea de a întări legăturile între cursanți, de a stimula la maximum sesiunile de brainstorming și de a crea sentimentul de incluziune și familiaritate.
Și pe cât de bune pot fi unele dintre ele, pe atât de dăunătoare pot fi altele, care nu doar că pot crea o atmosferă de stinghereală și chiar pot crește tensiunea în cadrul grupului, dar pot conduce la eșuarea întregului curs.

Azi, îți prezentăm două dintre ice breaker-ele pe care noi le-am testat în cadrul cursurilor și programelor noastre, pentru a obține mai mult decât invariabilul "numele meu este..." și "sunt bine...".


1. ICE BREAKER-UL "Sub 18 ani"

O modalitate extrem de stimulantă și eficientă de a încuraja participanții să împărtășească unii cu ceilalți povestiri amuzante sau interesante.

Pur și simplu, adună toți participanții în mijlocul camerei și roagă-i să împărtășească o realizare sau un moment de împlinire pe care l-au avut înainte de vârsta de 18 ani. Poate că vei obține și răspunsuri mai puțin importante, însă, odată cu încălzirea atmosferei, răspunsurile primite vor reprezenta o sursă extraordinară de a descoperi anumite trăsături și abilități ale celor cu care lucrezi.

2. ICE BREAKER-UL "Harta natală"

Așază pe un perete sau un whiteboard o hartă și un set de ace sau magneți și, pe măsură ce participanții intră în sală, roagă-i să plaseze respectivul ac sau magnet pe locul unde a fost născut și crescut.
Pe măsură ce harta se va umple, participanții vor afla și învăța foarte multe despre ei și despre cât de diverși și, în asemenea timp, asemănători pot fi. Permite-le tuturor și oferă-le suficient timp să studieze harta de aproape și chiar să poarte mici dialoguri în perechi sau grupuri.

Tu ce ice-breaker folosești cel mai des și de ce?

Pe data viitoare!