Afla toate noutatile!
Aboneaza-te la newsletter!

Adresa e-mail
dezabonare

#LeadTheNewShip: Top 10 cele mai importante trasaturi ale unui lider

28 Februarie 2021
    

#LeadTheNewShip: Top 10 cele mai importante trăsături ale unui lider

Fie că ești la început de drum sau ești deja un lider cu experiență, rolul pe care îl ai implică o dezvoltare continuă. Practic, o muncă cu sine și pentru sine pentru a-ți desăvârși toate acele trăsături care să facă din tine acel lider unanim recunoscut, capabil să își atingă orice obiectiv.
Profilul de lider este unul mereu complex, care presupune multe caracteristici, însă unele dintre ele reprezintă calități esențiale de la care orice lider ar trebui să pornească și să se străduiască să le dețină.
Iată mai jos 10 dintre cele mai importante trăsături ale unui lider, care, alături de cunoștințele tehnice și experiența specifică domeniului în care activează, creeză un profil complet.

  1. Responsabilitate
  2. Cei mai buni lideri își asumă întreaga responsabilitate pentru performanța echipei lor, indiferent dacă rezultatul este bun sau rău. Ca lider, ar trebui să îți propui să îți creezi o conduită din a-ți lăuda echipa ori de câte ori are rezultate bune și de a îi oferi critici constructive pentru a o ajuta să își îmbunătățească activitatea. La fel de important este important să îți asumi responsabilitatea atunci când ai luat o decizie proastă sau ai făcut ceva care a condus la un rezultat nefavorabil. Liderii eficienți își cu franchețe acele aspecte care au nevoie de îmbunătățire și sunt deschiși să le discute cu echipa lor. Asigură-te că reprezinți un model pentru ca echipa ta să demonstreze la rândul ei responsabilitate.
  3. Adaptabilitate
  4. Un lider cu experiență știe că orice plan, progam sau chiar și obiectiv sunt oricând pasibile de schimbare. De aceea, ca să devii un lider puternic este nevoie să ai o abordare flexibilă care să îți permită să pivotezi ori de câte ori și oricum este necesar. Pe măsură ce îți dezvolți adaptabilitatea, vei constata că, în același timp, îți dezvolți și caracteristici de conducere conexe, cum ar fi inventivitatea și abilitatea de rezolvare a problemelor. Pentru a-și dezvolta și îmbunătăți constant capacitatea de adaptabilitate, te încurajăm să practici acceptarea și depășirea provocărilor neașteptate, mai degrabă decât să abordezi o atitudine de rezistență la ele.
  5. Încredere
  6. Ca figură cheie, orice lider are nevoie să demonstreze încredere pentru a crea și insufla motivație. Chiar și atunci sau mai ales atunci când obstacolele influențează progresul, este nevoie să te străduiești să manifesti echilibru și convingere, pentru că liderii care au această calitate tind, de asemenea, să creeze rapid încredere în echipa lor. Poți crește gradul de încredere prin pregătirea constantă și din avans a unor reacții eficiente și utile în tot ceea ce privește activitatea ta.
  7. Creativitate
  8. Succesul aparține temerarilor, nu? Cei mai buni lideri rareori urmează căi prestabilite sau copiază traseele pe care le-au parcurs alții. În schimb, ei îmbrățișează noi moduri de gândire și strategii pe care alții încă nu le-au încercat. Ca lider, este necesar să îți faci un obiectiv din a acorda prioritate creativității, astfel încât să poți experimenta soluții inovatoare și abordări alternative pentru a-ți atinge scopurile. În acest sens, pentru a-ți dezvolta creativitatea, încearcă pe cât posibil să te gândești la soluții cât mai diverse și diferite pentru problemele pe care le întâmpini înainte de a răspunde impulsului de a-ți urma planul clasic.
  9. Empatie
  10. Ca lider, poți tinde să te izolezi sau să nu mai ai contactul cu realitatea celor pe care îi coordonezi. De aceea, este necesar să încerci în permanență să empatizezi cu realitatea pe care o experimentează echipa ta, astfel încât să puteți lucra împreună mai ușor. Pentru a-ți înțelege mai bine membrii echipei, străduiește-te să creezi un program de întâlniri informale pentru a cunoaște în timp real și în mod continuu provocările cu care membrii echipei tale se confruntă, precum și obiectivele pe care aceștia doresc să le atingă.
  11. Concentrare
  12. Concentrarea este cea care te ajută să faci față cu brio oricăror distrageri în timp ce îți atingi obiective majore. Atunci când acorzi atenția cuvenită celor mai importante aspecte, poți avea garanția că îți îndeplinești cele mai mari obiective în timp ce îți gestionezi eficient timpul și resursele. Astfel, te sfătuim să îți creezi o rutină de lucru care să îmbine perioadele alternative de lucru intens fără întreruperi cu cele cu muncă mai puțin intensă, unde poți face o pauză pentru a aborda alte probleme, ca strategie ce te poate ajuta să îți concentrezi țintit atenția după cum este necesar.
  13. Pozitivitate
  14. Dacă ești lider, una din cele mai eficiente modalități de motivare a unei echipe este pozitivitatea. Iar aceasta este cu atât mai mult indicat de aplicat în situații dificile, cum ar fi depășirea obstacolelor sau susținerea unor critici constructive. Spre exemplu, te poți concentra asupra beneficiilor finalizării unui proiect major în loc să evidențiezi munca grea pe care echipa ta va trebui să o depună în acest proces.
  15. Asumarea riscului
  16. Ca lider, te întâlnești la orice pas cu riscul, dar este necesar să știi când să adopți o provocare și când să adopți o abordare sigură. Iar pentru aceasta, este nevoie să începi prin a învăța cum să evaluezi situațiile și să compari argumentele pro și contra. În acest sens, sfatul nostru este să te străduiești să faci judecăți decisive, astfel încât echipa ta să poată accepta deciziile și să acționeze conform cu ușurință. Poți încerca să creezi o diagramă cu pași, astfel încât să poți evalua corect diversele situații care apar și să iei decizii cu încredere.
  17. Stabilitate
  18. Deși liderii sunt cei însărcinați să conducă schimbări semnificative, au nevoie și de stabilitate. Ca lider, adoptarea unei abordări constante și fiabile îți poate permite să menții cursul corect al muncii echipei, al desfășurării unui proiect sau al pașilor pentru îndeplinirea obiectivelor. Prin urmare, stabilirea unor regularități și a unor rutine, precum și comunicarea lor clară către echipă pentru ca aceasta să îți cunoască așteptările, le va permite tuturor, inclusiv ție, să își mențină energia și concentrarea, în timp ce progresează. O bună cale pentru a face asta este aceea de a stabili o întâlnire săptămânală cu echipa prin care să o informezi cu privire la orice modificări apărute.
  19. Constructia echipei
  20. Chiar și cel mai puternic lideri are nevoie de o echipă. Și nu de una oarecare. Ci de una complet dedicată urmăririi și atingerii obiectivelor. De aceea, este necesar să știi cum să încurajezi munca în echipă și colaborarea, să își inspiri și să îți motivezi echipa, mai ales atunci când vorbim de îndeplinirea unor sarcini dificile sau aparent imposibile. Pentru aceasta, poți să îți faci un obicei de a integra în cadrul relaționării și întâlnirilor de echipă ice break-ere pentru a îmbunătăți și dezvolta comunicare, precum și ieșiri de grup pentru a consolida echipa.


Iar dacă până acum am văzut care sunt acele trăsături care te pot face un lider remarcabil, iată care sunt principalele trăsături care, în cazul liderilor, sunt considerate absolut nefavorabile:
  • Refuzul de a se schimba
  • Indecizia
  • Lipsa responsabilității
  • Apatia
  • Lipsa integrității
  • Comunicarea slabă

A fi lider este un proces în devenire care necesită în primul rând timp și disponibilitate de dezvoltare. Este foarte posibil să deții în mod natural multe din trăsăturile care te pot face să devii un lider de succes, însă, de cele mai multe ori, ele au nevoie să fie descoperite și cultivate. Ori, în acest sens, noi îți recomandăm să urmezi următorii pași:
  • Prioritizează învățarea și instruirea
  • Adoptă un stil de conducere care să ți se potrivească
  • Cere mai multe responsabilități
  • Îmbunătățește-ți abilitățile de comunicare
  • Găsește-ți un mentor


Până data viitoare,
Te invităm să descoperi cursurile și programele marca CODECS pentru acel pas care să facă diferența în creșterea ta profesională și personală.Alegerea îți aparține pe deplin. Noi suntem pregătiți să îți oferim condiții de excelență atât în formarea ta profesională, cât și în ceea ce privește siguranța ta.
Accesează întregul Calendar de cursuri și evenimente CODECS.
Pentru informații și detalii despre înscrierea la un curs, un consultant îți stă la dispoziție la unul din numerele de telefon: 021.252.51.82 / 83 /84 sau prin email la adresa: training@codecs.ro.