Afla toate noutatile!
Aboneaza-te la newsletter!

Adresa e-mail
dezabonare

Cum să faci o #schimbaredemindset necesara in vremuri de criza

08 Aprilie 2020
    

În 2008, odată cu marea criză economică, Dan Sullivan scria celebrul “Scary Times” Success Manual: How To Be A Leader When Times Get Tough. Un articol care cuprindea 10 strategii care ne permit să ne menținem concentrarea asupra ocaziilor și oportunităților de creștere și progres în momente dificile. De-a lungul anilor care au urmat, aceste strategii s-au dovedit a fi viabile, iar, acum, ele sunt mai valabile și mai utile ca oricând. Tocmai de aceea, ne-am gândit să reactualizăm ceea ce spunea Sullivan și să vedem care sunt acei pași care pot crea o schimbare și o adaptare de mindset care, în aceste zile, poate să facă diferența pentru noi toți.

  1. Uită de tine însuți/ însăți. Concentrează-te pe ceilalți.
  2. Nesiguranța îi determină pe oameni să se simtă izolați și neputincioși. Cea mai bună strategie în acest caz este să mergi în direcția opusă, extinzându-ți conexiunea cu ceilalți și concentrându-te pe a-i ajuta să transforme aspectele negativele în unele pozitive. Cu cât contribui mai mult în acest mod, cu atât îți vei face mai puțini griji în ceea ce privește propria situație și vei deveni o sursă de încredere pentru toți ceilalți.

  3. Uită de bunuri. Concentrează-te pe relațiile tale.
  4. În perioade cum este cea de acum, oamenii devin speriați în ceea ce privește viabilitatea „bunurilor” lor, lucrurile pe care le fac sau le vând și locurile de muncă. Un răspuns mai strategic în acest caz este să nu ții cont de aceste bunuri, ci să te concentrezi pe aprofundarea puterii și posibilității tuturor relațiilor tale, de la familie, prieteni, până la membrii echipei, furnizorii, clienți, parteneri și potențialii parteneri sau clienți. De fiecare dată când întărești o relație, viabilitatea bunurilor va crește.

  5. Uită de vânzare. Concentrează-te pe crearea valorii.
  6. Nu este un moment în care oamenilor să le placă să li se vândă ceva. Când vremurile sunt incerte sau înfricoșătoare, ei se opresc si se închid. Însă ceea ce își doresc ei în orice moment și mai ales acum este crearea valorii. Adică să li se ofere soluții care îi ajută să-și elimine pericolele, să-și capteze oportunitățile și să-și consolideze punctele forte. Când te concentrezi pe furnizarea acestor trei soluții, vânzările vor urma în mod natural.

  7. Uită de pierderile tale. Concentrează-te pe oportunitățile tale.
  8. Uneori, lucrurile pe care le-am considerat ca venind de la sine dispar, iar unii oameni nu pot depăși niciodată asta. Ca atare, încearcă să repete aceleași vechi metode și jocuri. O strategie mai bună este să începi un joc complet nou, folosind idei noi, noi energii, instrumente noi și resurse noi. Pe măsură ce lumea

  9. se schimbă, oportunitățile devin brusc disponibile pentru a obține mult mai mult decât ce ai făcut până acum.

  10. Uită de dificultățile tale. Concentrează-te pe progresul tău.
  11. Într-o perioadă de criză, multe lucruri nu mai sunt atât de ușoare, iar noile dificultăți ne pot învinge sau releva noi puncte forte. Spre exemplu, mușchii devin mai puternici atunci când ei lucrează împotriva rezistenței. Același lucru este valabil și pentru „mușchii” din mintea ta, spiritul tău și caracterul tău. Tratează această întreagă perioadă de provocare ca un moment în care poți să faci cel mai mare progres ca ființă umană.

  12. Uită de „viitor”. Concentrează-te pe astăzi.
  13. Viitorul este ceva abstract. Nu există decât sub formă de idee. Singurul viitor real este cel pe care îl construiești pentru tine într-un mod continuu prin contribuția, realizările și rezultatele pe care le aduci zi de zi. De aceea, un asemenea moment este excelent pentru a te concentra pe cele 24 de ore pe care le ai la dispoziție azi. Așa, vei deveni singurul expert asupra viitorului de care TU ai nevoie.

  14. . Uită de cine ai fost. Concentrează-te pe cine poți fi.
  15. Mulți oameni se definesc pe sine în funcție de circumstanțele sau contextele externe, iar atunci când acestea se schimbă brusc, nu mai știu cine sunt și tot încearcă să fie ceea ce obișnuiau să fie. De acum, ia-ți aceste repere din tine. Din visele, idealurile, valorile si principiile tale operaționale pentru că acestea nu se vor schimba indiferent de circumstanțe sau contexte. Profită de circumstanțele externe pentru a te autodirecționa, autogestiona și automotiva.

  16. Uită de evenimente. Concentrează-te pe răspunsurile tale.
  17. Atunci când lucrurile merg bine, mulți oameni chiar cred că se află în controlul a ceea ce se întâmplă. Din acest motiv, se simt învinși sau depășiți atunci când lucrurile capătă o altă turnură. Oamenii care au de obicei succes sunt cei care sunt conștienți că nu pot controla evenimentele, dar lucrează continuu pentru un control mai mare asupra răspunsurilor lor creative la evenimente. În orice ocazie în care sunt prezente frica, nesiguranța și disconfortul este un moment extraordinar de a-ți concentra atenția și energia pe a fi cât mai creativ în răspunsurile pe care le oferi atunci când se produce ceva imprevizibil sau neașteptat.

  18. Uită de ceea ce lipsește. Concentrează-te pe disponibil.
  19. În situații ca acum, multe dintre resursele dorite lipsesc, inclusiv informație, cunoaștere, instrumente, sisteme, capabilități sau oameni. Toate aceste deficiențe îi pot paraliza pe mulți care consideră că nu mai pot lua decizii sau acționa în vreun fel. Un răspuns strategic în acest sens este să profiți de orice resursă care este imediat disponibilă pentru a obține rezultate mici pentru a putea să progresezi pe cât de mult posibil zi de zi. Dacă muncești folosindu-te de orice resursă sau oportunitate pe care o ai la îndemână, încrederea ta va crește.

  20. Uită de ce nu îți convine. Concentrează-te pe recunoștință.
  21. Atunci când lucrurile devin dificile, toată lumea trebuie să ia o decizie absolut fundamentală. Să se plângă sau să fie recunoscător. Într-un mediu în care sentimentele și manifestările negative sunt răspândite, consecințele acestei decizii sunt mult mai mari. Plângerea atrage doar gânduri și oameni negativi. Pe de altă parte, recunoștința creează ocazia de a te gândi și de a acționa mai bine, obținând și rezultate pe măsură. Concentrează-te pe ceea ce ești recunoscător, comunică asta și deschide-te pentru cele mai bune eventuale oportunități pe care ți le poate oferi fiecare moment.