Afla toate noutatile!
Aboneaza-te la newsletter!

Adresa e-mail
dezabonare

Keith Parker, expertul internațional în programe de leadership și management, se alătură echipei CODECS

15 Ianuarie 2020
    

Pentru noi, este simplu. În ce facem, considerăm că, dacă nu căutăm zi de zi soluții cât mai bune, dacă nu creăm, dacă nu îmbunătățim permanent, înseamnă că, cel puțin pentru acea zi, ne-am ratat misiunea pe care o avem față de voi. Iar asta este cu atât mai valabil în ceea ce privește echipa pe care o avem. De curând, am început colaborarea cu unul dintre trainerii internaționali cu o vastă experiență în leadership și management, alături de care vom lansa în exclusivitate o serie de proiecte și programe menite să atingă exact ceea ce aveți nevoie pentru ca, la rândul vostru, să vă îndepliniți misiunea pe care o aveți față de ceilalți și față de voi înșivă. Și, până vom ajunge să discutăm împreună în sala de training, ne-am gândit că o bună modalitate de a vă face cunoștință cu Keith este aceasta de mai jos:

Bună, Keith, și bine ai venit în marea echipă CODECS! Cine ești tu și de ce ai ales să ni te alături? Bună! De-a lungul timpului, am lucrat în Orientul Mijlociu, în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, în principal, cu una dintre cele mai mari companii de telefonie de acolo la toate nivelurile sale ierarhice și de funcționare. Am lucrat, de asemenea, și în țări europene, cel mai des în Letonia, Germania, Azerbaidjan, Polonia și Elveția, pe teme de dezvoltare de talente și oportunități de management și leadership. În România, livrez cursuri din 1999. Pentru mine, România este ca o a doua casă. Una în care am descoperit niște oameni extraordinari, un loc nemaipomenit pentru dezvoltare, atât pentru mine, cât și pentru cei cu care am lucrat și, da, îmi face o mare plăcere să o spun: revin oricând cu cea mai mare plăcere aici și, dacă aș avea de ales și, din fericire am, dintre toate locurile posibile, aleg România. Totul a început cu mult timp în urmă, pe când livram cursuri în Budapesta și oamenii de acolo căutau un trainer care să fie dispus să meargă în România și care să și fie acceptat acolo. Managementul cerea ca respectivul curs să fie susținut în engleză și, de preferat, de către cineva care să aibă drept limbă maternă engleza. Din fericire, originea mea este britanică, limba mea maternă este engleza și, în acest fel, a fost un beneficiu sau curat noroc. Așa, a început povestea mea în România, unde am început să învăț sau să ajut oamenii care aveau și încă au un apetit de cunoaștere fantastic, dorindu-și să avanseze și să se dezvolte cât se poate de mult. Ori de câte ori vin aici, încă am sentimentul că oamenii vor să meargă înainte și nu le este frică să încerce.
Cât despre CODECS...Așa cum spuneam, livrez aici din 1999. Anul acesta, am împlinit 20 de ani :) Sunt cu 7 ani "mai tânăr" decât CODECS. Companie pe care o știam încă de atunci, care, pentru mine, este un punct de reper pe piata românească de învățare și dezvoltare și cu care mi-am dorit să lucrez pentru că, atunci când spui CODECS, spui referință, recunoaștere și posibilități infinite de a crea ceea ce îmi doresc să ofer.
Keith, așa cum știi, CODECS oferă gama cea mai variată și complexă privitoare la programele și cursurile acreditate de management și leadership. Ca om care a format și ajutat la dezvoltarea a mii de manageri și lideri, ce înseamnă pentru tine leadershipul, precum și învățarea și dezvoltarea?
Definiția leadershipului pentru mine ca persoană sau organizație care înțelege că singura constantă pe care o avem este schimbarea și că leadershipul nu constituie întotdeauna o direcție ascendentă, dar există și momente în care trecerea poate fi la fel de benefică ca o promovare, nu reprezintă un nou titlu de muncă, ci votul de încredere din partea cuiva față de tine, care îți asumi o nouă responsabilitate. Învățarea și dezvoltarea sunt foarte asemănătoare unui cameleon. L&D-ul este o zonă care trebuie să privească în permanență spre viitor, în același mod în care copiii de la școală vor învăța să facă joburi care ar putea chiar să nu existe încă, iar învățarea încearcă să creeze dintre ceea ce este disponibil pentru a fi învățat și ceea ce nu este deja gândit.
Toată lumea vorbește de leadership...De unde atâta preocupare?

Toată această preocupare legată de leadership este dată de faptul că în cadrul său se regăsesc anumite abilități la care, de obicei, se gândește cel mai puțin în companii, care sunt de-abia atinse și gândite în școli și care, cu toate acestea, reprezintă cea mai importantă parte din cadrul căreia o companie sau o entitate pornește și este funcțională. Nu ne naștem lideri, nu ni se oferă deodată capacitatea de a fi lideri și, de cele mai multe ori, leadershipul nu este o alegere pentru că, atunci când o persoană este promovată într-un astfel de rol, rar i se spune "....uite, acestea sunt abilitățile de care ai nevoie pentru a-ți îndeplini corect și bine rolul". De cele mai multe ori, acestor persoane li se spune că este o mare oportunitate, o nouă responsabilitate și că..."sunt sigur că te vei obișnui".
Nimeni nu este ajutat să depășească momentul în care prietenii devin noul staff sau cele de genul "acum, ai puterea, mă poți ajuta", "te-ai schimbat, erai drăguț înainte, dar acum..." sau momentele în care primesc atitudini de gelozie din partea celorlalți care cred că, cumva, ai avut noroc să obții această poziție.
E o vorbă care spune că oamenii nu părăsesc companiile, ci managerii și asta este mai mult ca oricând valabil acum. Managerii vin în toate formele și mărimile de peste tot din lume și, uneori, există echipe care nu și-au văzut niciodată managerul pentru că această persoană este stabilită în altă țară. Și, uite, de aceea este important pentru o organizație sau o afacere să investească în leadership ca fiind unul dintre cele mai mari și importante câștiguri pe care îl vor primi vreodată. Nu doar din partea angajaților care sunt conduși de un manager, dar și din partea managerilor însuși odată ce ei încep să creadă în organizație și să realizeze că poziția lor poate afecta compania. Toți aceștia care cred vor rămâne loiali companiei. Echipele lor vor rămâne loiale liderului și, așa, compania va beneficia masiv de lipsa plecării angajaților, de spiritul și cultura sa, de angajați care își fac treaba mai bine, cu mândrie față de munca, de valorile și principiile lor.
Tu, care lucrezi la scară internațională și de atât de multă vreme, în atât de multe companii și industrii, cred că ești cel mai în măsură să observi și să comunici mai departe care sunt trendurile în leadership.

Cred că organizațiile încearcă să fie mai puțin acea structură care să funcționeze eminamente de sus în jos și vor să devină mult mai agile și mult mai orientate spre matrice. Din ce în ce mai mulți lideri conduc echipe care nu sunt stabilite doar într-o singură țară, ci, dimpotrivă, sunt răspândite în mai multe regiuni și țări. Ca atare, în mod evident, oamenii au nevoie să schimbe modul în care înțeleg să conducă. În plus, au nevoie să ia în considerare faptul că avem nevoie să includem cât mai multe diferențe culturale, dar și personale, iar din acest motiv managementul are nevoie să schimbe modul în care trebuie să se aplice în aceste noi circumstanțe. De exemplu...în ultimii ani am livrat foarte multe programe de leadership în Arabia Saudită și în Emirate, însă și în România. Iar partea amuzantă este că nevoile participanților sunt aceleași, indiferent de țară, fapt care ne conduce- din nou!- la întrebarea "de ce nu facem mai mult pentru leadershipul din organizații?!"

Cum este Keith Parker, omul care întră în sala de curs pentru a contribui la dezvoltarea și creșterea celor care așteaptă și au nevoie de asta de la el?
Dacă aș ieși vreodată dintr-o sală de curs și nu m-aș simți obosit, ar fi o problemă pentru că fiecare cursant merită ceea ce este mai bun din ce îi pot oferi. Uneori, din ce în ce mai des, îmi doresc ca oamenii să aibă cât mai multe întrebări la finalul oricărei sesiuni de training. Vreau ca ei să simtă că pot face orice și că le stă în putere să facă o schimbare. Sunt foarte mândru de ceea ce fac, că mi s-a oferit oportunitatea de a-i învăța pe ceilalți, să le vorbesc, să le adresez întrebări, să îi influențez și, câteodată, să îi împing dincolo de limite. Sunt de părere că oamenii învață mai bine atunci când mediul este unul favorabil și simt că pot vorbi liber și că sunt ascultați. Și mai cred că te poți distra și învăța în același timp.
Cum e Keith Parker, omul și din afara sălii de training?
Cred că sunt optimist și una dintre marile mele credințe este aceea că, dacă fac ceva bun, dacă ajut pe cineva, atunci persoana respectivă va face la rândul ei ceva bun pentru o altă persoană. Poate că greșesc, dar voi continua să fac așa. Gândește-te doar dacă cineva îți oferă prioritate atunci când te afli în mașină și șofezi. Zâmbești... și poate tu, la rândul tău, vei face același lucru pentru altcineva. Îmi place rugby-ul. Cred că este un joc care poate fi jucat din toate motivele corecte, este un sport greu, dar este unul corect, nimeni nu poate câștiga de unul singur. Este nevoie de întreaga echipă care lucrează împreună, sacrificând și căutând binele mai mare sau oportunitatea de a înscrie punctele. Jonny Wilkinson nu ar fi putut să dea lovitura finală dacă restul echipei nu și-ar fi făcut treaba.
Ce vrei să faci în cadrul CODECS și cu ce gânduri pornești pe acest nou drum, Keith?

Pentru mine, este o bucurie foarte mare să lucrez cu voi, iar cel mai mult mă bucură deschiderea voastră și încrederea pe care mi-ați acordat-o fără nicio rezervă de a lansa și implementa în premieră unul dintre proiectele pe care l-am pregătit cu multă dedicare în ultimii doi ani. CODECS mi-a oferit această șansă de a-l pune la lucru. În plus, aștept cu nerăbdare să livrez pentru voi primele două programe pe care le-am creat în exclusivitate pentru voi. Așa că...stați aproape :) Sunt întotdeauna deschis să împărtășesc și să învăț de la ceilalți pentru că numai așa consider eu că putem crește și ne putem bucura de beneficii. Și, mai important, iubesc să vin în România pentru că energia și vibrația de aici sunt cu adevărat molipsitoare. În cel mai bun sens. În rest, vă aștept să ne cunoaștem!