Inteligenta apreciativa

    

Daniela Ciurescu, absolventa MBA Open University Business School, recomanda 'Inteligenta apreciativa' - Tojo Thatchenkery, Carol Metzker

Cartea are 284 pagini si este super instructiva. Adio critica asa zis constructiva!
Bun venit pe taramul viselor implinite, a aspiratiilor atinse, a "stejarului cel falnic" , vizibil inca din stadiul de ghinda, dar numai de oamenii cu inteligenta apreciativa!

Savantul Louis Pasteur a spus ca "norocul surade mintilor pregatite!" Inteligenta apreciativa inseamna de fapt o redefinire constienta sau inconstienta a cadrului (re-ancadrare produse, oameni, situatii), aprecierea elementelor pozitive prin selectie si judecare a valorii (a vedea partea plina a paharului din 50+50%) si sesizarea modului de evolutie a viitorului pornind de la prezent.

Fructificarea inteligentei apreciative conduce usor la perseverenta comportamentala si cognitiva, intarirea convingerii ca ceea ce faci conteaza, la toleranta la incertitudine, la o rezilienta de neanfrant. Perseverenta e influentata de respectul de sine care poate fi HSE sau LSE. Trebuie sa fii convins ca actiunile tale conteaza ca sa fii auto eficient. Auto-eficacitatea este increderea pe care o are persoana pentru a se motiva . Psihologul Albert Badura a introdus constructul de auto-eficacitate in 1977 si el a aratat ca oamenii isi pot crea singuri sistemele de convingeri astfel incat sa-si controleze propriile vieti. Bandura zice ca exista un determinism reciproc, astfel incat gandurile, sentimentele si factorii de mediu se influenteaza reciproc. Se ajunge astfel la profetiile autoconfirmate. Ceea ce conteaza este "Povestea din mintea ta (Charlie Pellerin). Prin constientizare devine importanta redefinirea povestii (Kirk Hallahan) Disonanta cognitiva este disconfortul intalnit cand oamenii intalnesc situatii noi, contradictorii fata de ceea ce credeau. Ambiguitatea poate da nastere la idei noi, generand energie mintala si tensiune creativa. Howard Schultz, fondatorul firmei Starbucks afirma ca oamenii cu inteligenta apreciativa "traiesc riscand mai mult decat cei care gandesc prudent", dar si realizeaza mai mult caci au o toleranta mai ridicata si la propriile incertitudini. Rezilienta e capacitatea de redresare din situatii dificile. Nietzsche afirma: "Ceea ce nu ma distruge ma face mai puternic."

Cresterea nivelului inteligentei apreciative depinde de: reprezentarea succesului, de limbajul generativ pozitiv, recompense si aprecieri, cresterea nivelului asteptarilor, libertatea de a excela, creare ciclu inovatie, creativitate si succes.

Inteligenta apreciativa in organizatii ne ajuta sa intelegem clar ca "niciunul dintre noi nu-i asa destept cat noi toti la un loc", zice un proverb japonez. Retinem pricipiul confirmarii pozitive conform caruia recompensarea unui comportament duce la cresterea frecventei lui.

Concluzie: util de remarcat sunt pasii simpli prin care se poate desavarsi inteligenta apeciativa in fiecare: doar invatand sa reancadram tot ceea ce se intampla in jur, sa apeciem pozitivul oricat de mic ar fi in orice si sa vedem cum se intrupeaza viitorul cu incredere din prezentul infim.

Concret, ca oameni de afaceri: la o sedinta reancadram ideea unui coleg, pe stada vorbim cu un copil incuranjand pornirile lui bune, reflectam la modul in care ne-am petrecut ziua remarcand voit doar progresele . E simplu!
Aceasta e calea ce duce spre implinire profesionala, familiala si personala. Incepe in mod voit, cu atentie sporita, ca o joaca, dar devine spontan un mod de viata sanatos, util pentru vindecarea intregii planete ! O invitatie la final: mai important decat IQ-ul este inteligenta apreciativa si pe aceasta o au oamenii cei mai eficienti si de mare succes!

Cartea ‘Inteligenta apreciativa’ este oferita in Romania in exclusivitate de Editura CODECS si poate fi comandata online, accesand site-ul librariei virtuale CODECS www.codecs.ro/librarie/inteligenta-apreciativa