Afla toate noutatile!
Aboneaza-te la newsletter!

Adresa e-mail
dezabonare

Dilema masurarii inteligentei - coeficientul IQ sau Inteligenta Emotionala?

19 Iulie 2016
    

Numeroase tratate de psihologie au incercat definirea inteligentei si un mod pertinent de masurare a acesteia. Conform a numeroase teorii, inteligenta insumeaza totalitatea capacitatilor intelectuale ale unei persoane de a rezolva situatii noi si complicate, de a invata din propriile experiente si a se adapta la mediul inconjurator.

Coeficientul IQ reprezinta modalitatea standardizata de a masura prin diverse teste inteligenta umana. Din pacate masurarea inteligentei prin testele IQ nu a putut raspunde la intrebarile “O persoana va ramane cu acelasi IQ pe toata perioada vietii sale sau IQ-ul se poate mari?” si “De ce persoane considerate inteligente au performante scazute si alte persoane cu o pregatire mai slaba au un success deosebit in ceea ce intreprind?”
Ambiguitatea raspunsurilor la aceste intrebari a demonstrat faptul ca inteligenta este determinata de un cumul de factori precum stresul, aptitudinile, imaginea de sine care pot influenta performantele si implicit succesul.

Introdus in anul 1990 de catre psihologii Peter Salovey si John Mayer, conceptul de “inteligenta emotionala” aduce in actualitate precepte célèbre precum dictonul filozofului Socrate “Cunoaste-te pe tine insuti” si “Ce tie nu-ti place altuia nu-i face” atingand subiecte precum intelegerea si gestionarea propriilor emotii, crearea de relatii armonioase cu semenii.

CODECS va propune un program de training cu durata de o zi ce permite cursantilor sa isi insuseasca un set de principii, bazat pe intelegerea de sine, increderea si eficacitatea personala. Abordarea schimbarii ca pe o temelie a transformarii personale si organizationale. Mai multe detalii puteti gasi in pagina dedicata programului Inteligenta Emotionala .