Afla toate noutatile!
Aboneaza-te la newsletter!

Adresa e-mail
dezabonare

Lean Six Sigma Black Belt


OBIECTIV

Prin prezentari interactive, exercitii practice, activitati de grup, simulari si exemple concrete acest curs isi propune o intelegere aprofundata si corecta a elementelor fundamentale si a principiilor de baza ale metodologiei Lean Six Sigma. Principalele obiective sunt:

  • Descoperirea si intelegerea principiilor, obiectivelor si a principalelor instrumente ale metodologiei Lean Six Sigma.
  • Demonstrarea eficientei lucrului in grup pentru identificarea cauzelor de origine ale unei probleme, pentru gasirea si implentarea unor solutii viabile si care sa reziste in timp.
  • Insusirea utilizarii aplcatiei pentru statistica avansata MINITAB
  • Pregatirea in vederea obtinerii certificarii internationale


CUI SE ADRESEAZA CURSUL

Candidatii pentru acest curs trebuie sa aiba inclinatii spre zona analizei si sa se bucure de aprecierea colegilor. Ei vor fi implicati activ in schimbari in cadrul organizatiei si in procesul de dezvoltare a acesteia. Cursantii pot proveni dintr-o arie larga de discipline si nu trebuie sa aiba studii formale de statistica sau inginerie. Totusi, deoarece urmeaza sa stapaneasca o varietate larga de instrumente tehnice intr-o perioada scurta de timp, ar fi indicat sa fie in masura sa aplice elemente de matematica la nivel de colegiu. De asemenea, trebuie sa fie in masura sa asimileze si sa aplice notiuni de statistica relative avansate.
Six Sigma Black Belt urmeaza sa extraga date folositoare din bazele de date ale organizatiei. Candidatii de succes trebuie sa inteleaga unul sau mai multe sisteme de operare, calcul tabelar, baze de date, aplicatii de prezentare si procesoare de texte. Ca parte a trainingului, vor fi pusi in situatia de a utiliza eficient si sigur pachete software pentru ststistica avansata MINITAB.

Conditii de acces: absolvire prealabila a cursului Lean Six Sigma Green Belt


CONTINUTUL CURSULUI

Cursul are ca obiectiv transferul de competente pentru insusirea cunostintelor teoretice de baza si generale initiale, precum si a competentelor generale si specifice referitoare la:

  • Identificarea principiilor abordarii DMAIC si ale metodologiei Lean Six Sigma, precum si a principalelor instrumente ale acesteia, in concordanta cu standardele ISO 13053-2/2011 13053-1/2011, si respectand continutul curiculei recomandate de catre International Association for Six Sigma Certification (IASSC)
  • Lucrul in echipa pentru identificarea si cuantificarea oportunitatilor de imbunatatire
  • Organizarea unor echipe multidisciplinare (organizarea procesului), acolo unde este necesar.
  • Conducerea proiectelor de imbunatatire sau facilitarea conducerii acestora de catre Green Belts, folosind metodologia DMAIC.
  • Instruirea, supervizarea si coordonarea specialistilor Green Belt in metodologia DMAIC si in tehnicile de optimizare a proceselor asociate cu aceasta.
  • Participarea in toate sedintele de analiza, prin prezentari ale stadiului lucrarilor, cu accent asupra realizarilor la zi

Continut detaliat

Acest modul include capitolele continute in IASSC’s Universally Accepted Lean Six Sigma Body of Knowledge

1) Definire

a) Initiere in Six Sigma
     i) Semnificatia Six Sigma
     ii) Istoric Six Sigma & Imbunatatire Continua
     iii) Livrabile ale unui Proiect Six Sigma
     iv) Strategii de Rezolvare a Problemelor Y = f(x)
     v) Vocea Clientului, Afecerii si Angajatilor Employee
     vi) Roluri si responsabilitati Six Sigma
b) Fundamentele Six Sigma
     i) Definirea unui Proces
     ii) Cracteristice Critice pentru Calitate (CTQ)
     iii) Costul Slabei Calitati (COPQ)
     iv) Analiza Pareto (regula 80:20)
     v) Metrice Six Sigma de Baza, incluzand DPU, DPMO, FTY, RTY Durata Ciclului,
c) Selectarea Proiectelor Six Sigma

     i) Intocmirea Cazului de Afaceri si a Diagramei Proiectului
     ii) Identificarea Metricelor Proiectului
     iii) Evaluarea Financiara si Captarea Beneficiilor
d) Organizatia Lean
     i) Intelegerea Lean
     ii) Istoricul Lean
     iii) Lean & Six Sigma
     iv) Cele sapte elemente ale risipei: Supraproductia, Corectarea, Stocurile, Miscarea, Supraprocesarea, Transportul, Asteptarea.
     v) 5S: Curata, Sorteaza, Ordoneaza, Standardizeaza, Sustine

2) Masurare

a) Definirea Procesului
     i) Diagrama Cauza & Efect/ Fishbone
     ii) Maparea Procesului, SIPOC, Harta Fluxului Valorii
     iii) X-Y Diagrame X+Y
     iv) Analiza Modurilor de Esuare si a Efectelor Acestora (FMEA)
b) Statistici Six Sigma
     i) Statistici de Baza
     ii) Statistici Descriptive
     iii) Distributii Normale si Normalitate
     iv) Analiza Grafica
c) Analiza Sistemului de Masura (MSA)
     i) Precizie si Exactitate
     ii) Deviatie, Liniaritate & Stabilitate
     iii) Gage Repeatabilitate & Reproductibilitate
     iv) MSA pentru Variabile si Atributive
d) Capabilitatea Procesului
     i) Analiza Capabilitatii
     ii) Conceptul de Stabilitate
     iii) Capabilitate pentru Date Atributive si Discrete
     iv) Tehnici de Monitorizare

3) Analiza

a) Forme de Variatie
     i) Analiza Multi-vari
     ii) Clase de Distributie
b) Statistica Inferentiala
     i) Intelegera Inductiei
     ii) Tehnici de Esantionare
     iii) Teorema Limitei Centrale
c) Testarea Ipotezelor
     i) Concepte Generale si Scopul Testarii Ipotezelor
     ii) Seminificatie: Practic vs. Statistic
     iii) Riscuri; Alpha & Beta
     iv) Tipuri de Testare a Ipotezelor
d) Testarea Ipotezelor cu Date Normale
     i) 1 & 2 sample t-tests
     ii) 1 sample variance
     iii) One Way ANOVA: Incluzand Test pentru Variatie Egala, Testarea Normalitatii, Calculul Marimii Esantionului, efectuarea testelor si interpretarea rezultatelor
e) Testarea Ipotezelor cu Date Non-Normale
     i) Mann-Whitney
     ii) Kruskal-Wallis
     iii) Mood’s Median
     iv) Friedman
     v) 1 Sample Sign
     vi) 1 Sample Wilcoxon
     vii) One and Two Sample Proportion
     viii) Chi-Squared (Contingency Tables): Incluzand Test pentru Variatie Egala, Testarea Normalitatii, Calculul Marimii Esantionului, efectuarea testelor si interpretarea rezultatelor

4) Imbunatatire

a) Regresie Liniara Simpla
     i) Corelatii
     ii) Ecuatii de Regresie
     iii) Analiza Reziduala
b) Regresie Liniara Multipla
     i) Regresie Non-Liniara
     ii) Regresie Liniara Multipla
     iii) Intervale de Incredere si Predictie
     iv) Analiza Reziduala
     v) Transformari de Date, Box Cox
c) Proiectarea Experimentelor
     i) Obiectivele Experimentelor
     ii) Metode Experimentale
     iii) Consideratii privind Proiectarea Experimentelor
d) Experimente Full Factorial
     i) 2k Full Factorial Designs
     ii) Modele Matematice Liniare si Quadratice
     iii) Proiectari Balansate si Ortogonale
     iv) Fit, Model de Diagnoza si Puncte Centrale
e) Experimente Fractional Factorial
     i) Proiectare
     ii) Efecte Confounding
     iii) Rezolutia experimentala

5) Control

a) Controale Lean
     i) Metode de Control pentru 5S
     ii) Kanban
     iii) Poka-Yoke (Mistake Proofing)
b) Controlul Statistic al Proceselor (SPC)
     i) Colectarea Datelor pentru SPC
     ii) I-MR Chart
     iii) Xbar-R Chart
     iv) U Chart
     v) P Chart
     vi) NP Chart
     vii) X-S chart
     viii) CumSum Chart
     ix) EWMA Chart
     x) Metode de Control
     xi) Structura unui Control Chart
     xii) Subgrupuri, Impactul Variatiei, Frecventa de
     xiii) Calcularea Liniei de Centru si a Limitelor de Control
c) Planuri de Control Six Sigma
     i) Analiza Cost/Beneficiu
     ii) Elemente ala Planului de Control
     iii) Elemente ala Planului de Raspuns


DURATA CURSULUI

Cursul se desfasoara pe durata a 10 zile, cu pauze intre sesiuni conform agendei
 

CERTIFICARE


Participantilor li se acorda certificate eliberate de o institutie acreditata de International Association for Six Sigma Certification SUA (CODECS - Accredited Training Organization) si semnate de un trainer acreditat international de catre IASSC.
 

  • Pret: 2625 Euro + TVA / participant 1700 Euro + TVA / participant
  • Perioada: octombrie 2016
  • Locatie: Centrul de Training CODECS