Afla toate noutatile!
Aboneaza-te la newsletter!

Adresa e-mail
dezabonare

#leadershipvizionar | Conducerea prin viziune

10 Februarie 2020
    

#leadershipvizionar

De cele mai multe ori, la auzul conceptului de lider sau leadership vizionar, oamenii se gandesc automat la unii dintre cei mai celebri si mai influenti oameni din istorie.
In termenii limbajului organizational si al leadershipului de business, liderii vizionari sunt aceia care ii influenteaza pe ceilalti pentru a-si descoperi si atinge potentialul lor maxim, creand astfel companii sustenabile si profitabile.

Ce este leadershipul vizionar si ce il caracterizeaza?

Poate ca unul dintre cele mai interesante si impresionante aspecte ale leadershipului este acela ca oricine are abilitatea de a conduce. Iar pentru asta nu trebuie sa devii presedintele unei companii sau sa schimbi lumea. Pentru ca a fi un lider bun, pur si simplu, inseamna sa ai acea influenta pozitiva asupra celor din jurul tau. Lideri sunt aceia care au abilitatea de a crea organizatii si echipe care sunt fondate pe viziune si idealuri si in care ii incurajeaza pe ceilalti sa depaseasca un nivel mediocru si sa performeze. Si nu conteaza daca faci asta pentru un om, doi sau milioane.
A fi un lider bun nu inseamna sa ai mai multe talente fata de ceilalti, ci de a avea acea abordare unica de a crea solutii si a inspira schimbarea. De aceea, urmatoarele elemente il caracterizeaza pe liderul vizionar:
 • stiu ceea ce vor si lucreaza cu intreaga forta pentru a atinge acel lucru
 • au pasiunea de a-si transforma viziune in realitate
 • sunt tot timpul, in totalitate, prezenti, concentrati si pregatiti
 • nu permit niciun eveniment si niciunei circumstante sa le influenteze rezultatele
 • isi folosesc viziunea pentru a depasi adversitatea, intarzierile si esecurile
 • ofera putere celorlalti
 • ii modeleaza pe ceilalti, oferindu-le ghidaj in privinta scopurilor acestora

Leadershipul vizionar cere acea abilitate de a vedea cat se poate de clar oamenii si situatiile si nu numai pentru ceea ce sunt, ci, mai ales, din perspectiva potentialului pe care il au. El ofera astfel o imagine clara a unui viitor posibil pentru care merita sa muncesti. De aceea, atunci cand este abordat in organizatii, acestea sunt capabile sa prioritizeze acceptarea neconditionata si cresterea oamenilor din cadrul ei.
A fi insa vizionar nu este echivalent cu a fi lider. Aceasta nu te transforma instantaneu intr-unul. Pentru ca poti avea o viziune clara, insa sa nu ai puterea sa transformi aceasta viziune in realitate. Acest proces tine de motivatie si de obtinerea suportului celorlalti, in asa fel incat efoturile tuturor sa fie directionate intr-un singur si acelasi sens. Din acest motiv, aplicat la nivelul organizational, exista o serie de factori de care depinde succesul pe termen lung al organizatiei, cum ar fi:
 • liderii care au puterea sa faca lucrurile sa devina reale si care influenteaza organizatia
 • liderii care sunt responsabili pentru toti factorii implicati in succesul organizational
 • liderii care creeaza infrastructura, inclusiv acele procese, sisteme si structura in care organizatia poate fi de succes
 • liderii care pot oferi viziunea, inspiratia si directia pentru a-i atrage si motiva pe ceilalti pentru a fi de succes


Si, da. Subliniem. Nu trebuie sa fii o figura publica, recunoscuta pentru a fi un lider vizionar. Si nici sa te incadrezi in imaginea...clasica a liderului. Liderii vin in toate formele si marimile si important nu este sa schimbe intreaga lume, ci doar lumea lor.
Pentru ca, pana la urma, asa cum spunea unul dintre fostii presedinti ai Indiei, dr. Abdul Kalam, "corporatiile, ca si statele si natiunile, au o nevoie disperata de lideri creativi. O noua generatie de lideri care sa fie empatici si vizionari, care sa actioneze si sa se comporte mai putin ca niste comandanti si mai mult ca niste coaches. Mai putin ca niste manageri si mai mult ca niste facilitatori, care sa genereze respect, ci nu sa il ceara."

Vrei sa aprofundezi acest subiect si sa devii si tu un lider vizionar? Te invitam sa descoperi programele din cadrul 360Solutions by CODECS, acolo unde dedicam un curs special acestui subiect. Pentru inscrieri si informatii despre programele 360Solutions un consultant CODECS va sta la dispozitie la sediul din str. Agricultori, nr. 37-39, la telefon: 021.252.51.82/ 3/ 4 sau e-mail: training@codecs.ro.

#leadthenewship #highperformanceleadership #codecs