Afla toate noutatile!
Aboneaza-te la newsletter!

Adresa e-mail
dezabonare

Cartea lunii iulie 2013 de la Editura CODECS

01 Iulie 2013
    

Pledoarie pentru checklist
Autor: Atul Gawande

Pret: 40 RON
Pret special: 24 RON
Economisesti: 16 RON (40%)

In activitatile de extrema complexitate (medicina, aviatie, dar si in politie, avocatura, investitii de capital etc.), gasirea solutiilor la probleme poate sa depinda decisiv de un banal "checklist" – o lista bine alcatuita, cuprinzand lucrurile care trebuie facute fara cusur, pas cu pas, unul dupa altul, dar si momente obligatorii de reflectie ori de comunicare in echipa. Oricat ar fi de experti, pilotii de avion nu pleaca in cursa pana nu executa tot ce le spune "checklistul". Greselile din activitatea noastra sunt de doua feluri – cele pe care le comitem fiindca nu stim destul si cele cauzate de faptul ca nu folosim cum trebuie ceea ce stim. Marile esecuri – greu de iertat – rezulta mai ales din a doua categorie de greseli. Exista sumedenie de exemple in medicina, constructii, transporturile aeriene etc.

Oricat ar fi de competenti in meseria lor, oamenii risca sa piarda ceva din vedere. Atul Gawande arata ca daca vrea sa evite greselile stupide, nescuzabile, orice expert are nevoie de o lista – o lista la propriu! – cu instructiuni scrise, care sa-l conduca pas cu pas de-a lungul unor proceduri complexe. Pornind de la domeniul medical, el si echipa lui demonstreaza ca ideea "checklistului" poate fi aplicata cu mare succes oriunde in lume si in orice domeniu. Ideea lui s-a materializat prima oara odata cu initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu privire la cresterea sigurantei in chirurgie.

Atul Gawande a condus echipa de proiect a OMS, pornind de la studierea mecanismelor de checklist folosite cu succes, de ani de zile, in aviatie si, mai recent, chiar in medicina. Apoi a constatat ca si metodele tipice de gestionare a proiectelor de constructii contin in mare masura checklisturi – si a tras concluzii utile pentru propriul sau proiect. Dupa ce a creat, testat si evaluat lista OMS pentru siguranta in chirurgie (adoptata in prezent de tot mai multe sisteme de sanatate din lume, inclusiv din tarile foarte avansate), Gawande isi completeaza lucrarea cu o perspectiva mai larga, aratand cum ar putea fi aplicata cu folos o astfel de metoda in activitatea firmelor de investitii!

Pentru a comanda cartea va rugam sa accesati urmatorul link: Pledoarie pentru checklist