Afla toate noutatile!
Aboneaza-te la newsletter!

Adresa e-mail
dezabonare

De ce unii aleg calea mai grea

24 Ianuarie 2014
    

La adevarul conform caruia un MBA si cursurile complexe din curicula de top a unei institutii de prestigiu care ofera programe de pregatire profesionala si personala au o valoare de multe ori de neinlocuit se adauga experienta personala a absolventilor, cea care consolideaza ferm aceasta realitate.

Unii au gasit puterea cu care sa netezeasca „poteca” spre perfectionare, schimband uneori din temelii viata personala asezata deja pe un fagas linistit. Despre pasiune, realism si experienta proprie va fi vorba in randurile ce urmeaza.

Ne-au raspuns la cateva intrebari despre nevoia de a urma astfel de cursuri si despre utilitatea lor: Florina Argeseanu, Head of Credit Department, Access Financial Services-IFN S.A., care a absolvit programul de MBA, alaturi de Jozsef Cisma, Production Manager, ModaTim S.A., absolvent al programului Business Operations, ambele programe fiind urmate la CODECS - partener exclusiv Open University Business School in Romania.

Cand ati simtit ca ideile voastre legate de business au nevoie de acel „ceva” pe care pana atunci, prin studiile si experienta deja acumulate, nu l-ati dobandit?

Florina Argeseanu: Dupa terminarea facultatii, am avut norocul sa ma angajez pe o pozitie in mediul bancar. Imi oferea o viziune de ansamblu care m-a facut sa-mi doresc sa inteleg in profunzime departamentele si ce le facea sa functioneze eficient impreuna.
In facultate nu invatasem nimic practic despre ce presupune deschiderea sau functionarea unei afaceri, cum sa urmaresti incasarile si cheltuielile sau cum sa iti atragi clientii... stiam sigur ca raspunsul la toate intrebarile mele nu va veni din invatamantul de stat. Pana intr-o zi cand am citit un interviu in care m-am regasit, cu Ioana Iordache, care facuse un MBA si care reusise sa dezvolte una dintre cele mai de succes agentii de publicitate din Romania.

Jozsef Cisma: In 30 de ani de experienta profesionala in care am activat de la muncitor necalificat la technician, apoi inginer si sef productie am avut ocazia sa lucrez la firme multinationale, interactionand cu numeroase persoane. Printre acestea au existat cateva care avusesera sansa sa urmeze cursuri MBA la Open University Business School. Cea mai interesanta perioada a fost cea in care am lucrat intr-o firma japoneza unde am acumulat cunostinte de cel mai inalt nivel. Ce-i drept, abordarea lor este absolutista: japonezii considera ca doar cum fac ei este corect si nu pun pret pe ceea ce stiu europenii. Acumulasem, deci, experiente din ambele culturi, dar o modalitate viabila de a le compara o consideram posibila doar dupa absolvirea unui curs superior legat de Operatiuni.

Sursa:  www.cariereonline.ro